10 THINGS TO AVOID WHEN YOU SHOOT IN NEPAL FILMING IN NEPAL

1) BRINGING FILM PRODUCTION EQUIPMENT INTO NEPAL.

Equipment here mainly says Red Epic, Red Dragon, Arri Alexa types of Camera, sometimes you can get troubles by bringing another high valued camera such as Canon C300, Sony Fs7, this really depends on the customer as well, but for the crew that catches the schedule in Nepal, the last thing you want is the custom keep your camera and lens.

Solution: catch some local agency that will help you for the permit of the camera and all other equipment. 

Reason: This is to avoid the people coming to Nepal and make a movie and documentary  without the permits  sell them, as soon as you show them the permit you can take the gears with you in Nepal.



2) SHOOTING IN NATIONAL PARK AREA WITHOUT PERMIT

Filming in Nepal as per government Permit speaks a lot in Nepal, usually if you need to shoot in Nepal, the national park AREA has to be managed with local authorized department, this can be done with the location manager or Producer, if you shoot without a permit, you can be stopped by police officer or the city management, this can potentially risky your shoot with further investigation.

Solution: At least hold a Press visa, or find location manager/producer to apply for the permit.

Reason: Shooting in the public area can cause a lot of problem, having authorized permit allow you to manage your shoot better, without being pushed out from your location.




3) HIRING TRANSLATOR AS FIXER/PRODUCER

Translator in Nepal has a different range of levels, when you visit Nepal with your project, you really need someone who understand about the industry and media situation, when you encounter any issue, experienced fixer/producer will save your time to research, translator can only deal with the translation work, at most they would just spend time on researching on useless content on the web.

Solution: Hire Fixer/Producer from www.filminghimalaya.com , experienced, international, professional background film production crew will solve your problem without too much hustle.

Reason: Time is limited to everyone, save your time by hiring from professionals.

4)  WORK WITH A WRONG VISA

Since few years ago Nepal has started the law to strict the foreign crew work in Nepal with the wrong visa, if you are ready to be part of a film production project, make sure you get a Press visa for the project, according to nepal law, foreign film crew needs to be registered within the film production application to the government.

Solution: Usually a proper film project in nepal allows a few foreign crew members involved, so VISA won’t be a huge issue, if you are in a small production, having business visa and travelling visa is basically the same these days, although it used to seem very easy to speak around it, it is what it is these days.

Reason: By applying working visa, you will be able to work safely in Nepal, otherwise you can be fined and possibly kick out of Nepal.

5) SHOOTING IN PUBLIC AREA WITHOUT PERMIT

Permit speaks a lot in nepal, usually if you need to shoot in Nepal, the public area has to be managed with local authorized department, this can be done with the location manager or Producer, if you shoot without a permit, you can be stopped by police officer or the city management, this can potentially risky your shoot with further investigation.

Solution: At least hold a Press visa, or find location manager/producer to apply for the permit.

Reason: Shooting in the public area can cause a lot of problem, having authorized permit allow you to manage your shoot better, without being pushed out from your location.

6) PUBLISH/RELEASE NON-CONFIRMED NEWS/INFO/RUMORS ON INTERNET

As a foreign expat, it can be risky to publish and release any content that un-confirmed, regardless it’s online or offline, you can get yourself into some trouble for doing so because internet here is wildly spotted by people.

Solution: try not to publish things that can potentially upset people.

Reason:people trying to create a harmony society, so shut up and do your job.

7) NATIONAL/TRADITIONAL HOLIDAYS

When the holiday comes, the whole country kinda falls into sleep mode, at least half sleep, people tend to get their days off for their own, if you have anything that comes in the way of their holiday, you might consider switch the day, because it will be very inconvenience to arrange things the day is Saturday in Nepal not Sunday

In most big cities in Nepal, the immigrant travels so far at this time of the year to spend their time with their children, families, relatives.

Solution: Dashain and Tihar  ,Fagun Purnima are all biggest festival of Nepali so don’t stop their time in holidays,

8) POLITICAL CONTENT

It’s definitely difficult to do political content in Nepal. it’s as risky as. Nepal is now a Federal parliamentary Republic

9) WORKING WITH “BLOCKED” ARTIST/PEOPLE

Usually there is a certain list of people that you don’t want to work with, if you plan to make a share in Nepal market, definitely avoid the blocked artist just for safety of your project.

10 ) RECREATIONAL DRUG USE

if you get arrested for using drug while you are involved in a film production, the film can potentially got rejected from the screen release, and yourself might get into some jail time for a few days.

Solution: don’t take drug in Nepal, it’s illegal.

Reason: Nepal is trying to create a society without the harmful elements, Drug is of course one of them.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *